Galéria

photo3.jpg

Uro-gynekológia

Méhsüllyedés

 

A méhsüllyedés (descensus uteri) során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri).

 

Tünetei:

- Teltségérzés és nyomás a medencében

- Alsó deréktáji fájdalom

- Vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok)

- Székletürítési panaszok

- A hüvelyből kitüremkedő duzzanat észlelése

- Szexuális érzékelés csökkenése, fájdalmas szexuális érintkezés

 

Cystocele

A cystocele (hólyagsérv, hólyagsüllyedés) esetében a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag domborodik a hüvelybe, miután a vesico-vaginális szeptum (a hüvely és a 

húgyhólyag közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül.

 

Tünetei:

- Duzzanat a hüvelyben, idegentest érzés, amely hosszú állás hatására erősödik és előrehaladott esetben a hüvelybemenet előtt megjelenik, lefekvés után eltűnhet. A betegek sokszor úgy érzik úgy, mintha egy tojáson ülnének

- Erősödő kellemetlen érzés köhögésnél, emelésnél, lehajolásnál

- A hólyag kiürítése után annak érzete, hogy még vizelet maradt a húgyhólyagban

- Gyakori vizelési inger a vizelet elcsöppenésével, mivel a húgycső megtörése miatt a húgyhólyag nem kiüríthető

- Ismétlődő húgyúti fertőzések

- Fájdalom vagy vizeletvesztés a szexuális aktus alatt

 

Rectocele

A rectocele (végbélsérv, végbélsüllyedés) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a rectovagiálisl szeptum (a hüvely és végbél közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül. A rectocele kialakulásának leggyakoribb oka a hüvelyi szülés, ezek az elváltozások lényegében csak szült nőknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés állhat az elváltozás hátterében.

 

Tünetek:

- Duzzanat a hüvely hátsó falánál, amely a hüvelybemenet elé érhet.

- Székelési nehézségek, esetleg az ujj bevezetésének szükségessége a hüvelybe a végbél kiürítéséhez

- Teltség- illetve nyomásérzés a végbél tájékán

- Székelés után az érzet, hogy a végbél nem ürült ki teljes

 

A megoldás a Ladypower komplex therápia (www.ladypower.hu), mely rendelésemet 2014 szeptemberétől kezdődően Kaposváron a Praxis Zénó Rendelőintézetben végzem. (www.kardiologiai-maganrendeles.hu). Bejelentkezés a www.ladypower.hu weboldalon keresztül történik!

 

1, Méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv esetén a kezelés egy szilikon kockapesszárium alkalmazásával kezdődik. Ennek viselése azonnal megszünteti a kellemetlen tüneteket és megállítja az állapot további romlását. Alkalmazása lehetővé teszi a szövetek zsugorodását, mivel az állandó nyomás, amely a szövetek túltágulásához vezet, megszűnik. Tulajdonképpen a kockapesszárium helyettesíti a gátizomzatot a kezelés kezdeti szakaszában.

 

2, A következő lépés a gátizomzat felépítése, erősítése. Ennek elérésére a hüvelysúlyok alkalmazását javasoljuk. Sportorvosilag bizonyított tény, hogy minden harántcsíkolt izom – és 

ez alól a gátizomzat sem kivétel - ellenállással szemben jobban erősíthető. A LadyPower Conus (hüvelysúly) alkalmazása jelentősen fokozza a tréning hatásosságát és meggyorsítja a szülés alatt kialakult izomsérülések regenerálódását.

 

3, A komplex terápia harmadik tartópillére a speciális elektrostimulációs kezelés. Ennek a terápiának hátterében az a megfontolás áll, hogy a szülés során nem csak az izomzat, hanem 

ennek beidegződése is sérül. Ennek az a következménye, hogy az izomzat egy része nem reagál az idegrendszeren keresztül érkező parancsra „húzódj össze”. Ennek a problémának az enyhítésére szolgál az elektrostimulációs kezelés, amely az ingerületátvitel javításával segíti a gátizomzat regenerációját.